Základní recept na sorbet jsem si zapůjčila od paní Worwood z Voňavé lékárny. Protože mám moc ráda růžový hydrolát a vím, že pár kapek vody s ním je moc příjemné letní pití, přemýšlela jsem, jak a dobře ho ještě použít. A koneckonců na Blízkém východě se růžová voda používá normálně do cukrovinek.
Jednou jsem růžový hydrolát dala do žloutkového krému na vánoční cukroví, bylo to dobré.. , ale pro neználky, trochu … “překvapivé”.
Ingredience:
550 ml vody,
50 ml růžového hydrolátu,
1 vaječný bílek,
citronová šťáva,
150 gr medu nebo cukru,
ovoce, v mém případě jahody.
Cukr jsem smíchala s vodou a hydrolátem, mírně zahřála, aby se rozpustil. Přidala jsem citronovou šťávu podle chuti. Původně jsem chtěla sorbet dělat jen s růží, ale citron tomu prostě dodá tu správnou vyváženost. Se samotným růžovým hydrolátem se mi to zdálo, prostě mdlé, s citronem je to osvěžující.
Směs jsem dala do mrazáku a nechala zmrazit, aby už začala dělat “jehličky”, ale nebyla tvrdá.. Mixérem jsem to celé rozmixovala do hladka, přidala jsem ušlehaný sníh z bílku a vmíchala kousky jahod. Jsou lepší menší, třeba jahod můžete rozmačkat vidličkou.
Pak jsem dala zmrazit.
Protože nemám zmrzlinovač, tak jsem občas trochu promíchala, ale asi tak jednou nebo dvakrát na začátku. Sorbet pak ztuhne, je lepší ho před konzumací nechat trochu povolit.
Nicméně chuť je fakt výborná, my si pochutnali moc!